Osaleme Talupoe avamise käsiraamatu projektis

 

Osaleme Talupoe avamise käsiraamatu projektis koostöös Norra ja Läti maaelu arenduskeskustega. Projekti finantseerib Põhjamaade Ministrite Nõukogu. Meie ülesandeks on koostada elektroonne käsiraamat talupoe avamise hõlbustamiseks. Meie koolist on projektis tegevad Marika Šadeiko, Lagle Vilu, Tiina Ardel ja Tõnis Tiit.

9.-10.märtsil 2017 toimus Norras Oslos projektipartnerite teine kokkusaamine, kus meie poolt osalesid Tiina, Lagle ja Tõnis.

Külastasime paari talupoodi Oslost umbes 40 km kaugusel. Üks talupood oli Killingmo alpaka-farmis – seal müüdi peamiselt alpaka-villast tooteid, aga siiski ka muud pudi-padi. Jäi mulje, et pea igas talupoes saab kohvi juua, nii ka seal. Lisaks talupoele rentis perenaine välja koosoleku- ja peoruumi ning pakkus puudega inimestele suunatud tegevusprogramme. Teine talupood oli suure talu oma, kus oli kanala ja kasvatati juurvilja, perenaise tegevuseks oli fotosalongi, kodumajutuse ja pisikese talupoe pidamine. Talupoed teevad piirkonnas koostööd nii klientide jagamise osas kui turunduses, panevad koos kokku programme, organiseerivad koolitusi jms.

Meie poolt koostatav talupoe avamise käsiraamat valmib juuniks 2017.

Projekti kolmas kokkusaamine toimub 26.juunil 2017 Lätis.

Tiina Ardel

XII konverents “Põllumees kui tippjuht 2017”

Reedel, 24.märtsil kogunevad Olustvere lossi  juba kaheteistkümnendat korda  põllumajandussektori tippjuhid.

Konverentsi moderaator on kooli direktor Arnold Pastak.

“Põllumajandussektori tippjuhi 2017” kuulutab välja maaeluminister Tarmo Tamm.

Seminaril ettekanded mitmetelt tipptegijatelt, diskussioonipaneel peetakse teemal “Eksport  kui Eesti toiduainetööstuse võimalus”.

Kutsevõistluselt “Kokakunst Kuressaares 2017” 3.koht

Kutsevõistlus “Kokakunst Kuressaares 2017” on lõppenud ja võistlustööd hinnatud.

Kristo ja Karl Erich esindasid meie kooli väärikalt. Kristole 3.koht

Kristo Leemet ja Karl Erich Tõnumaa

Kutsevõistlus “Kokakunst Kuressaares 2017” algamas

16.- 17.märtsil toimuvad Kuressaare ametikoolis taas kokaõpilaste kutsevõistlused “Kokakunst Kuressaares 2017”, kus esmakordselt osalevad ka võistlejad kahest Leedu koolist.

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist astuvad võistlustulle Karl-Erik Tõnumaa teiselt ja Kristo Leemet kolmandalt kursuselt. Õpilaste juhendajad õpetajad Maire Vesingi ja Kaiti Pirs. Koolipere hoiab pöialt!

Mullu juhendas võistlejaid tippkokk Emmanuel Wille. FOTO: Kuressaare ametikool  / Pildil tippkokk vestlemas meie kooli koka eriala veebruaris lõpetanud Els Poltragoga/

Meie Maa kirjutab: 

Leedu koolide kokaõpilaste kõrval pakuvad rahvusvahelist konkurentsi ka kahe Läti kooli õpilased.

Eesti ametikoolidest toovad oma parimad kokaõpilased Kuressaarde võistlema ka Tartu kutsehariduskeskus, Olustvere teenindus- ja maamajanduskool, Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Narva, Jõhvi ja Sillamäe õppekohad, Pärnumaa kutsehariduskeskus, Viljandi- ja Valgamaa kutseõppekeskus, Tallinna teeninduskool ning Haapsalu kutsehariduskeskus.
Neljapäeval astuvad võistlustulle teise ja reedel kolmanda kursuse õpilased. Osalejad loositakse kaheliikmelistesse võistkondadesse nii, et koos peavad tööle hakkama eri koolide õpilased.

Võitjad kuulutatakse välja reedel kell 13.30 algaval auhinnatseremoonial.
Kuressaare ametikool korraldab kokaõpilaste kutsevõistlust “Kokakunst Kuressaares” alates 2010. aastast.

Praktikandid Austriast

Paul Huber ja Sebastian Kaltenbrunner saabusid eile (13.03)  ja jäävad Eestisse 24.märtsini. Neid vahendas EUROPEA Eesti, kus ka meie kooli inimesed on tegevad.

Poisid saabusid Austria keskosas asuvast põllumajandus- ja toiduainete töötlemise koolist. Kool asub endises suurtöösturile kuulunud mõisahoones, omades 162 ha maad.

Peale põllumajanduse ja toiduainete töötlemise peavad õpilased oskama ka tooted maha müüa. Koolil on oma kauplus, kus on müügil piimatooted, eriti omavalmistatud juustud, liha- ja vorstitooted, leib, munad, mahlad, mehud, jahu, napsid, vein. Sortiment oleneb aastaajast. Poest saab tellida kinkekorve toiduga. Ja detsembris jõulukuuski.

 

Poiste kodudes kasvatatakse lihaveisi, piimakarja ja hobuseid, hooldatakse metsa, valmistatakse lihatooteid, tehakse juustu ning võetakse vastu turiste. Austria talu ei pruugi olla pindalalt väga suur, kuid seal on au sees traditsioonilised tegevused, mida kõike põllumehed koolis õpivad. Ka koolidel on loomad ja põllumaa, tegeldakse toiduainete töötlemisega. Põllumehed õpivad ka viinamarjakasvatust ja veinivalmistamist.

Õpetaja Aino Saavaste

Maastikuvibu harrastajad on alustanud edukalt

Käesoleva õppeaasta sügisest on võimalus meie koolis huvilistel tegeleda maastikuvibuga.Tõsine suhtumine treeningutesse ja juhendaja Tiit Heinsalu tubli juhendamine on kandnud esimesed viljad. Osaletud on Eesti sisemeistrivõistlustel ja Eesti Maastikuvibu Liidu karikaetapil.

Asko Mölder, Helis Mändla, Kaupo Kaust

Pikkvibu juunioride neidude klassis tuli Eesti meistriks Helis Mändla (PK2). Sama klassi juunioride noormeeste Eesti meister on tänaseks meie kooli põllumajanduse eriala lõpetanud Kaupo Kaust ja pronksmedalist on Asko Mölder (K 2). Naiste klassis saavutasid Triin Tuulas (PK 2) ja Ursula Mängli (PK 3)  vastavalt neljanda ja viienda koha.

Jätkuvat edukat koostööd juhendaja Tiit Heinsalule (Suure-Jaani Vibuklubi juhatuse liige) ja õpilastele!

Pariisist tagasi 3.kohaga!

Möödunud nädalal oli meie kooli õpilastel Dolores Riineril   (K 3) , Andrus Koljul (PM 3) ja minul võimalus külastada Pariisis rahvusvahelist põllumajandusnäitust, mis toimub igal aastal, nii juba 20 aastat.

Pärast mitmekordset turvakontrolli pääseb suurde messikeskusse Pariisi äärelinnas, kuhu on kokku toodud enam-vähem kõik elukad, kes planeedil Maa liiguvad. Inimesed vaatavad loomi, loomad neid. On väga kuulsaid veisetõuge nagu Ethnic Blue, palju kohalikke tõuge, eesotsas Charolais´ga. Kitsed, lambad, koerad, puuduvad aga linnud mingi kardetava haiguspuhangu tõttu. See-eest on saadaval  Foie Gras,  ülesöödetud partide või hanede maksahõrgutis, mis meist jääb proovimata.

Üldse on toitlustamas ligi 40 restorani, sest külastajaid on arvukalt. Peetakse palju toiduvõistlusi – selgitatakse välja parimad juustud, pasteedid, veinid, mahlad, keedised,jm.

Õpilastele toimuvad veini – ja loomahindamise võistlused. Esimesel päeval on mõlemal treening, teisel päeval sõidab Andrus messile võistlema, Dolorese võistlus toimub  Pariisi kesklinnas, kuulsas hoones nimega Institut Parisien du Vin et des Spiritueux.

Prantslased võistlevad eraldi, neid on palju rohkem kui välismaalasi, keda on kokku 24. Hinnatakse viit valget veini ja nelja punast. Kirjeldatakse värvi, lõhna, maitset, päritolupiirkonda, pakutakse veini hinnaklassi ja aastakäiku.  Doloresel läheb väga hästi, ta  saavutab  3. koha, edestades suuri önoloogiakoole. Tänu finaalipääsemisele jäävad meie plaanid Pariisiga tutvumiseks katki. Andrus teeb solidaarsusest kogu finaalvõistluse närvi kaasa. Finaalis tuleb uuesti veini hinnata, aga tutvustada ka oma veinieelistusi ja Eestit kui veiniriiki. Seda viimast tutvustab ka meie film, mida näeme õhtul palju kordi, kuna ta on pandud taustaks võistluste lõputseremooniale.

Filmis mängivad K 3  õpilased, PM 1 kaksikud Rene ja Reimo ning Monika ja Raiko K1-st. Ja muidugi Olustvere hobused ja Inga Ots. Ja Olustvere vein. Henn aitas meil filmi  vändata.

Pariis ei jää siiski päris nägemata. Võistlus ei lähe Andrusele  edukalt, kuid ta osutub metroorägastikus heaks orienteerujaks. Nii jõuame käia Eiffelist linna vaatamas, Notre Dame ´s, lonkida Montmartre´l ja vaadata Seine jõge.

Euroopa Õhtusöögil tutvustame  vürtsikilu rukkileival, peedi- ja hapukapsa krõpse, suitsujuustul sinepit, jõhvikaid ja kanget alkoholi. Kohtame tuttavaid paljudest riikidest. Ja õnnestub maitsta ka huvitavaid rahvustoite kogu Euroopast. Oli hea kogemus.

Aino Saavaste

Prindi see Leht

Vastuvõtt

Kevadine vastuvõtt sessioonõppesse

DOKUMENTIDE VASTUVÕTT kuni 31.märts 2017

Tekstiilkäsitöö valmistaja osakutse MASINKUDUJA,  tase 3

Vestlus 5.aprill 2017

Õppetöö algus 20.aprill 2017

 


Õpetatavad erialad / Õppekavade rakenduskavad

DOKUMENDID:

1. Avaldus
päevasesse õppesse kandideerijale
sessioonõppesse kandideerijale

2. Haridust tõendav dokument

3. Isikut tõendava dokumendi koopia

4. Tervisekaart alla 18-aastastel noortel

5. 2 fotot

Vastuvõtu dokumendid võimalik saata elektrooniliselt e-posti aadressile  vastuvott@olustvere.edu.ee

Vastuvõtukord


 

Igavene link sellele artiklile: http://www.olustvere.edu.ee/